1) Vem är familjen Hagman?
Familjen Hagman består av mamma Alice, pappa Simon och barnen Lydia 5, Leona 4 och Isak snart 2 år. En till liten lillebror beräknas komma i april.
2) Hur och när valde ni tomten? Varför ville ni bosätta er i Lepplax på ett område som inte ens finns på Google maps? Hur stor är er tomt?
Simon är uppvuxen i Lepplax, men det var ändå ingen självklarhet för oss att bygga hus där. Dock råkade vi få höra av bekanta att tomten var till salu och vi tyckte att stället var så vackert, så vi ringde genast och säljaren gav positivt svar. Tomten köpte vi redan hösten 2017, vi har varit tvungna att vänta flera år med byggandet på grund av att vi bodde på andra orter och studerade.
3) Berätta om markarbetet ni gjort?
Marken på vår tomt har bestått mest av lera som inte varit möjligt att bygga på, så vi var tvungna att göra ett omfattande massabyte. Leran grävdes bort till ett djup på sex meter under marknivå och fylldes sedan med bergkross och annat stadigt material.
4) Hur har ni bott tidigare?
Vi har bott i hyreslägenheter i Karleby, Vasa, Tammerfors och på Åland. Detta på grund av att vi har studerat och jobbat på samtliga orter. I nuläget hyr vi ett egnahemshus i Karleby, vilket är bättre än en lägenhet med tanke på att vi har tre barn och behöver mer utrymme. Vi ser fram emot att få flytta till vårt eget hus på landet där vi har mycket utrymme både ute och inne.
5) Vilka fördelar och nackdelar har er tomt?
Fördelarna: En stor strandtomt i västerläge. Solen lyser alltid på huset, vilket gör det ljust och härligt. Många möjligheter på en stor tomt (9500 kvadratmeter). Barnen har nära till sina kompisar.
Nackdelar: Eftersom tomten står mellan sjön och en åker är det ofta ganska blåsigt där. Skolan ligger också på 2,6 kilometers avstånd, så barnen kommer att få cykla en bit.
6) Hurudan är terrängen och omgivningen?
Tomten omges av Larsmosjön, en åker, en bäck och granskog, ett vackert ställe. Överlag är terrängen relativt platt.
7) Varifrån har ni fått inspiration till ert drömhus i sekelskiftesstil?
Frun i huset har alltid gillat hus i gammal stil, de ger ett hemtrevligt och varmt intryck. Mest inspiration har vi fått från olika hus på instagram. Alice har planerat och skissat huset själv, medan Bohouse gjorde upp ritningarna.
8) Vad betyder stilen för er? Vilken färgskala har ni valt? Vilka material gillar ni?
Stilen ger som vi redan nämnde ett hemtrevligt och varmt intryck. Vi gillar den helt enkelt. Färgen på huset är vitt med tegelrött tak. Inomhus går det i ganska neutrala färger, köket till exempel blir ljusgrått, en del väggar får tapet och en del blir målade. I materialväg gillar vi trä mest, därför består fasaden av trä; stående ribbpanel i gammaldags stil.
9) Vad betyder det att kombinera modernt och traditionellt för er?
Vi gillar det traditionella och det som är mer ”gammaldags”, men det bör ändå finnas moderna bekvämligheter.
10) Vad har ni valt för skräddarsydda inredningslösningar i ert hem? Berätta om de detaljer som du speciellt gillar i ert hem?
I och med att Alice har planerat huset har vi bara skräddarsydda lösningar, men speciellt nöjda är vi med fasaden och fönstrens utseende, takhöjden i hallen, det ljusgråa, lantliga köket och kakelugnen som kommer att värma så skönt.
11) Kan du berätta om ert kök? Vem har planerat ert kök och vilka detaljer har ni?
Köket är ett vanligt L-kök i lantlig stil och färgen är ljusgrå. Luckorna har en vacker ram, vilket bidrar till en mer gammaldags känsla. Kylskåp och frys samt diskmaskinen är integrerade, vilket vi gillar. Dessutom kommer ett så kallat ”frukostskåp”, där man kan gömma sådant som man inte vill ha synligt på bänken. Huusholli i Karleby har planerat vårt kök.
12) Hur fick ni höra om Bohouse och hur kom det sig att ni valde det företaget?
Bohouse var från tidigare bekant för oss, vi hade hört gott om företaget och visste att både planerare och byggare gör ett bra jobb. Bohouse har ett koncept som gör det enkelt för kunden, de sköter allt det byråkratiska och som kund har man många valmöjligheter i byggprocessen. Dessutom fås allt till ett skäligt pris.
13) Vilken tjänst valde ni och varför? Hur stort blir huset?
Vi valde huset skivfärdigt (även utsidan helt färdig) och garaget vind- och vattentätt. Vi ville ha ganska långt färdigt eftersom vi inte har så mycket erfarenhet av byggande och dessutom har vi fullt upp med våra arbeten och vår familj. Husets lägenhetsyta är 157 kvadratmeter, varav den nedre våningen omfattar 104 kvadratmeter. På nedre våningen finns kök, vardagsrum, två sovrum, hall, liten toalett, hjälpkök, badrum samt bastu. På den övre våningen finns badrum, skrubb, samt tre sovrum (det finns möjlighet att bygga fyra sovrum vid behov).
14) Vilka är de största fördelarna med att bygga plats- och skräddarsytt?
Man har möjlighet att göra små ändringar under byggprocessen. Dessutom har man som kund möjlighet att göra en hel del själv och på så sätt dra ner kostnaderna. Ett skräddarsytt hus var ett måste för oss eftersom vi inte varit riktigt nöjda med färdiga husmodellers planlösningar.
15) När inleddes projektet och när beräknas ni flytta in?
Den 19 oktober 2020 påbörjades markarbetet på tomten, grunden gjöts 30 oktober och huset spirades upp den 16 november. Efter det har allt löpt på väldigt smidigt och snabbt och vi hoppas på att få flytta in i månadsskiftet mars-april. Byggtiden kommer alltså inte att bli så lång som vi hade räknat med, vilket är ett stort plus.
16) Ni har en underbar och enorm tomt. Vad mer ska ni göra på denna tomt?
Vi drömmer om lantlig idyll; att ha en liten ”bondgård” med bland annat höns, kaniner, en katt och en hund. Dessutom kommer vi att ha får över sommaren som ska gå på bete på holmen som ligger på roddavstånd från vår strand. Vi kommer förstås också att odla och plantera på tomten, laga en stor gräsmatta samt en lekplats åt barnen. För att få till den lantliga känslan kommer vi även att bygga en gärdsgård som staket runt en del av tomten. Om några år kommer vi även att muddra och laga en ordentlig strand åt oss.