Tapasimme alkukesästä eläkkeelle siirtyneen Närpiön kaupungin teknisen johtajan Edd Grahnin, joka on työskennellyt Närpiön upean yläkoulurakennuksen parissa. Yläkoulu on ensimmäisiä isoja CLT:stä rakennettuja julkisia koulurakennuksia Suomessa, ja Bohouse oli mukana hoitamassa asennuksen alusta alkaen. Keskustelimme Eddin kanssa tästä vaikuttavasta, vuonna 2022 valmistuneesta projektista.
1) Kerro Närpiön yläkoulun rakennusprojektista – mitä, missä, milloin?
– Koko rakennuksen pinta-ala on yhteensä 5 600 m², ja sen tilavuus on 21 300 m³. Rakennuksessa tehtiin hiljattain kaksivuotistarkastus, eli koulua koskeva projekti alkoi syksyllä 2022. Nyt eletään vuotta 2024, joten projektin rakennusaika oli noin kaksi vuotta. Ensimmäisen rakennuksen rakentaminen aloitettiin jo syksyllä 2020, jota edelsivät erilliset maanrakennustyöt. Kaivuu- ja räjäytystyöt kestivät puolisen vuotta.
Tämä projekti on ollut suunnitteluvaiheessa jo vuodesta 2000 alkaen. Aloitimme selvittämällä, pitäisikö vanha mäellä sijainnut rakennus remontoida vai olisiko tarkoituksenmukaista rakentaa kokonaan uusi koulu. Lopulta päädyimme siihen, että uuden rakentaminen olisi paras vaihtoehto, koska vanhassa rakennuksessa oli niin vanhanaikaista tekniikkaa. Esimerkiksi ilmanvaihdon järjestäminen olisi ollut vaikeaa, ja huonekorkeus oli matala.
Tämän jälkeen aloimme pohtia uuden rakennuksen toteutustapaa. Poliittisena toiveena oli koulun rakentaminen puusta, joten aloitimme vastaavan selvitystyön. Pian kuitenkin ilmeni, ettei kokonaan puusta rakennettu koulu olisi mahdollinen, koska korkean rakennuksen rakentaminen olisi aiheuttanut paloturvallisuusongelmia ja johtanut liian monimutkaisiin rakenteisiin. Lisäksi kouluympäristössä on otettava huomioon korkea melutaso, mikä olisi nostanut kustannukset liian suuriksi. Myöskään pohjaratkaisua ei olisi voitu toteuttaa suunnitellussa pohjakerroksessa. Näin ollen päädyttiin eräänlaiseen hybridimalliin, johon valitsimme CLT-rakenteet. Nyt CLT:tä on käytetty ulkoseinien sisäpinnassa, ja lisäksi aulaa vasten olevat väliseinät koostuvat pääasiassa CLT-elementeistä, Grahn kertoo.
Vaaleat kuusesta valmistetut CLT-elementit tuovat kouluun lämpimän tunnelman.
2) Miksi rakennusmateriaaliksi valittiin CLT?
– Olimme kiinnostuneita uudesta tekniikasta – eihän kaikkea uutta voi torjua. Rakennuksessa oli helpompi käyttää CLT-elementtejä kuin perinteistä puutavaraa. Päätös kypsyi vähitellen, ja siitä tuli lopulta juuri oikea ratkaisu meille, Grahn jatkaa.
3) Kuinka monta neliömetriä CLT-rakennusosia tarvittiin?
– Asentamamme CLT-elementit tulivat toimittajaltamme Hoiskolta, ja niiden kokonaismäärä oli noin 2 400 m², kertoo Bohousen myyjä Thomas Byggmästar, joka oli mukana projektissa koko asennusvaiheen ajan yhdessä 5–6 CLT-asentajan kanssa.
4) Mitä mieltä opettajat ja oppilaat ovat koulun sisätiloista?
– Uskon, että he ovat olleet tyytyväisiä sisäilmaan ja sisätiloihin. Koulun henkilökunta epäili aluksi sisäilmaongelmia, joten toteutimme ensimmäisen vuoden aikana sisäilmamittauksen varmistaaksemme, ettei ongelmia ollut. Puu sisältää monia eri aineita, ja itse puumateriaali tuoksuu tärpätiltä ja mäntyöljyltä. Aluksi luultiin hajun olevan peräisin liimasta, mutta puolen vuoden kuluttua tilanne tasaantui, Edd kertoo.
Oppilaat ja opettajat viihtyvät modernissa ja valoisassa oppimisympäristössä.
5) Minkä asennuspalvelun valitsitte Bohouse CLT:ltä?
– Koko rakennusprojektin pääurakoitsijana toimi vaasalainen Arkta Kultti. CLT-elementit toimitettiin Hoiskolta ja asennuksesta vastasi kokonaisuudessaan Bohouse CLT ja omat rakennustyöntekijämme, jotka ovat erikoistuneet CLT-asennukseen, Byggmästar kertoo.
6) Ilmenikö asennusprojektin aikana haasteita?
– Suurten CLT-elementtien nostamisen yhteydessä ongelmia aiheutti tilanpuute koulun sisällä. Painavimmat ja suurimmat elementit painoivat 800 kiloa, ja niiden asentaminen betoniin 15 metrin korkeudessa oli haastavaa. Myöskään ruuvit eivät saaneet jäädä näkyviin asennuksen jälkeen, Byggmästar kertoo.
– Suunnitteluvaiheessa pohdimme erityisesti kiinnitysratkaisuja. Tarkastelimme yksityiskohtaisesti erilaisia elementtien kiinnitysvaihtoehtoja, sillä halusimme löytää toimivimmat ja toteutuskelpoisimmat ratkaisut, mikä ei ollut aina aivan yksinkertaista. On haastavaa toteuttaa asennus vasta sen jälkeen, kun runko on jo paikoillaan. Jos tila olisi ollut avoimempi, asennus ei olisi ollut yhtä hankalaa. Elementit eivät saaneet myöskään kastua, vaan niiden täytyi olla koko ajan suojassa katon alla. Jos paneloinnin aikana sataa runsaasti, CLT-elementteihin alkaa muodostua juovia, mikä ei näytä hyvältä, lisää Grahn.
CLT-elementit asennettiin mininosturilla sisätiloihin katon valmistumien jälkeen.
7) Miten haaste ratkaistiin?
– Asennuksen aikana jouduimme ratkomaan monia asioita sitä mukaa, kun projekti eteni. Aluksi käytimme Avant-kuormaajaa, joka ei kuitenkaan toiminut kohteessa halutulla tavalla. Sitten yritimme asentaa elementtejä käsin, mikä osoittautui liian raskaaksi toimintatavaksi. Lopulta päätimme käyttää niin sanottua mininosturia, jolla pystyimme nostamaan elementit. Lisäksi suojasimme osat yksitellen myös ulkopuolelta, Thomas Byggmästar kertoo.
Erilaisista oppimisympäristöistä ja materiaaleista muodostuu luova kokonaisuus.
8) Suosittelisitteko Bohouse CLT:tä muille kouluille ja julkisiin projekteihin?
– Ehdottomasti, kaikki sujui hyvin! Tämä oli ensimmäisiä tämänkaltaisia projekteja, joissa olemme olleet mukana. Alku on aina hankalinta, eikä tämä kohde ollut meille välttämättä helpoin pilottiprojekti, Grahn kiteyttää.
Tyylikkyys ja toiminnallisuus kohtaavat.
9) Haluaisitko lisätä vielä jotakin?
– Olen tyytyväinen taloon ja kouluun kokonaisuudessaan. Rakensimme oikeaan aikaan. Jos koulu olisi rakennettu vasta nyt, se olisi tullut huomattavasti kalliimmaksi. Rakennusaikaan kustannukset olivat 12 miljoonaa euroa, mutta nykyään saman talon rakentaminen maksaisi 20 miljoonaa, Grahn toteaa lopuksi.
Talousvastaava Johannes Sundqvist, Närpiön kaupungin entinen tekninen johtaja Edd Grahn ja Bohouse CLT:n myyjä Thomas Byggmästar näyttävän yläkoulurakennuksen edustalla.
Lue lisää CLT-projektista Hoiskon verkkosivuilta: