Pihasauna tai mancave ilman rakentamislupaa?

Mitä lakimuutos merkitsee?

Uusi rakentamislaki astui voimaan 1.1.2025. Se tietää muutoksia lupaprosesseihin. Jatkossa on todellakin mahdollista rakentaa alle 30 m2:n rakennus ilman rakentamislupaa. Rakennus voi olla pihasauna, mancave, vierasmaja, ateljee, viherhuone, jopa autokatos, varasto tai mikä tahansa rakennus, kunhan kerrosala ei ylitä 30m2. Tähänkin luonnollisesti liittyy muutamia lisäehtoja.

Tässä 25m2:m pihasauna, jonka rakentaminen on sallittu tietyin ehdoin.

Seuraavassa tarkemmin siitä, saako rakentaa mitä tahansa? No, eihän se aivan niin mene. Mediassa olemme nähneet paljon mainontaa, kuinka esim. pihasaunan rakentaminen on meille kaikille nyt mahdollista 1.1.2025 alkaen. Olisihan se upeaa, jos näin olisi, mutta kerrotaan aiheesta vähän lisää.

Rakentamislupaa ei tarvita, jos nämä ehdot täyttyvät:

  • Rakennuksen kerrosala on alle 30m2
  • Tontillasi on riittävästi rakennusoikeutta jäljellä
  • Etäisyydet naapureihin ja tontin rajoihin ovat riittävät
  • Rakennus ei ole katolla kytketty toiseen rakennukseen, jolloin kerrosala ylittyy
  • Jos rakennus ei ole ranta-alueella (tähän erillisehtoja)
  • Palomääräyksiä noudatetaan lain mukaan

Edelleen siis rakentaminen tulee tapahtua Asemakaavan tai muun rakentamista ohjaavan yleis- tai rantakaavan sallimissa rajoissa ja lakia noudattaen. Palomääräysten tulee toteutua lakien mukaan, sekä tontilla rakennusten etäisyyksien toisistaan tulee toteutua rakentamismääräysten mukaan. Tarkoitus tällä lailla on kuitenkin keventää kuntien lupakäsittely-prosesseja ja ajankäyttöä. Eli kyllä sen pihasaunankin rakentaminen todellakin helpottuu. Seuraavassa vielä muutama esimerkki rakentamisesta:

 

Tällaiseen saunarakennus/vierasmajaan ei tarvita rakennuslupaa.

Kun saunarakennus vierasmajalla tai joku muu rakennus on tarkoitus rakentaa näin, ilman keittiötä, sille ei tarvitse hakea rakennuslupaa. Kerrosala ei ylitä sallittua 30 m2:ä eikä rakennusta ole varustettu muuten kuin kiukaalla. Myös aiemmin mainitut kerrosala ja tonttietäisyydet huomioiden.

Seuraava esimerkki on tilanteesta, jolloin pihasaunasta tuleekin luvanvarainen ja sille tulee hakea rakennuslupa. Tämä muuttuu sillä, jos rakennus on tarkoitus varustaa liedellä. Eli mikä tahansa kiinteästi asennettu liesi tekee rakennuksesta ”asuttavan” ja tällöin se kuuluu rakennuslupavelvoitteen piiriin.

 

Jos piharakennuksen aiotaan asentaa kiinteä liesi, tulee rakennukselle hakea rakennuslupaa.

Bohouse haluaa auttaa asiakasta myös jatkossa

Kehotamme vielä asiakkaitamme tarkastamaan luvanvaraisuuden oman kunnan rakennusvalvonnasta, koska tässäkin asiassa voi olla kuntakohtaisia eroja.

Myös vastuu kiinteistön verotustiedoista siirtyy tulevaisuudessa todennäköisesti enemmän kiinteistön omistajan vastuulle. Jatkossa kerrosalan lisääntyessä kiinteistön omistajan tulisi itse ilmoittaa kerrosalan lisääntyminen verottajalle.

Jos mietit omalle tontillesi pihasaunaa tai muuta rakennusta, autamme mielellämme. Vaikka et rakennuksellesi lupaa tarvitsekaan, on suunnittelu tärkeä osa prosessia. Me voimme suunnitella ja toteuttaa rakennuksen sinulle varmistaen, että se tehdään lakien mukaan. Näin vältämme myös ikävät tilanteet kiinteistön myyntitilanteissa. Voimme miettiä yhdessä myös sijainnin tontilla. Olemme valmiina auttamaan.

Bohouse voi suunnitella rakennuksen piirustuksineen ja toimittaa vaikka vain materiaalitilauksen projektiisi. Meidän kauttamme saat ammattilaisen suunnitteleman ratkaisun, joka toteutetaan myös lain mukaan oikein.

Otathan yhteyttä Suunnittelijaamme Kati Uusisaloon, sähköposti: kati.uusisalo@bohouse.fi
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest