Tiedämme että rakennusalan termit voivat tuntua melkoiselta viidakolta, sekä kaikki byrokratia, jota talonrakentamiseen liittyy saa viivyttelemään koko rakennusprosessin aloittamista. Meille Bohousella on tärkeää, että asiakkaana sinusta tuntuu helpolta toteuttaa unelmakotiprojektisi, ja haluamme että keskinäinen viestintämme on niin helppoa kuin vain on mahdollista. Olemme tästä syystä koonneet lyhyen sanaston keskeisistä käsitteistä, joita suunnitteluprosessissa usein esiintyy.
Asemakaava
Asemakaava on yksityiskohtainen suunnitelma kunnan osa-alueelle, joka kuvailee miten miten tontillesi saa rakentaa, ja miten sen maa-aluetta saa käyttää. Asemakaava-alueella voi olla tiettyjä vaatimuksia rakennuksen sijoittamisesta tontille, julkisivun värin, katon kaltevuuden yms. suhteen. Haja-asutusalueella mitä ei ole asemakaavoitettu pätee yleiskaava.
Asema- ja yleiskaavoja hallinnoi kunta.
Poikkeusluvat
Mikäli haluat poiketa asemakaavasta, yleiskaavasta tai rakennusjärjestyksestä, täytyy sinun ennen rakennusluvan hankkimista hakea poikkeuslupaa.
Poikkeuslupapäätös tai ratkaisu, joka koskee suunnittelutarpeita, ei oikeuta kuitenkaan rakennuslupaan. Poikkeuslupien kustannukset vaihtelevat kunnasta toiseen, joten valmistaudu maksamaan niistä. Me Bohousella autamme mielellämme kaiken byrokratian kanssa, mitä tulee poikkeuslupiin.
Lue lisää täällä:
Asemapiirros
Asemapiirroksessa ilmaistaan mitä tullaan rakentamaan, ja osoitetaan miten tontilla olevat rakennukset täyttävät tonttia koskevat säädökset. Asemapiirros sisältää tietoja rakennuspaikasta, rakennuksista, sekä piha-alueesta sekä ennen että jälkeen rakentamisen.
Asemapiirros on periaatteessa tonttikartta kuvattuna ylhäältä käsin.
Pohjapiirros
Pohjapiirros tai pohjasuunnitelma on piirustus, jossa talon (rakennuksen) huoneet näkyy ylhäältä käsin, usein skaalattuina. Pohjasuunnitelma on tavallisesti sama asia kuin pohjapiirros.
Rakennuslupaa varten tarvitsee pohjapiirroksessa olla seuraavat asiat: kerrossuunnitelmien eri osat ja huoneiden funktiot, pinta-ala neliömetreinä, ikkunat ja ovet, kiinteiden kalusteiden merkinnät kuten keittiösisustus, kodinhoitohuone, vessa ja suihku osoitettuna paikoilleen sekä leikkauspinnat.
Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tässä näemme pohjaratkaisun, pohjapiirroksen ja pohjasuunnitelman.
Leikkauspiirustus (pituusleikkaus)
Leikkauspiirustus tai pituusleikkaus miksi sitä myös kutsutaan kuvailee, miltä talo näyttää kun leikkauslinja lisätään pohjapiirroksiin. Leikkauspiirustus selventää miten lattiat, seinät ja katto on rakennettu. Leikkauspiirustus löytyy jokaisesta talon osasta jossa talon muoto muuttuu, kuten esimerkiksi jos talossa jossakin kohtaa on taitettu katto ja toisessa kohtaa normaali sisäkatto.
Leikkauspiirustus kertoo mitä materiaaleja rakennukseen on käytetty.
Julkisivupiirustus
Julkisivupiirustus näyttää talon ulkoapäin, yleensä neljältä sivulta. Julkisivupiirustuksessa kerrotaan mihin ilmansuuntiin rakennukset eri sivut suuntautuvat, mitä materiaalia rakennuksen pinta on, sekä sen väri. Tässä myös selvennetään lumiesteiden, mahdollisten seinä- ja kattorappusten paikat, sekä kattosiltojen, tarkastusluukkujen ja rännien paikat.
Julkisivupiirustus tuo esiin talon julkisivun neljästä eri ilmansuunnasta.
Asunnon, asuin- tai kerropinta-ala
Asuinpinta-ala lasketaan talon päädyissä olevien sisäseinien mukaan. Kerrospinta-ala taas lasketaan talon ulkomittojen mukaan. Asuin/asunnon pinta-alan ja kerrospinta-alaa ei lasketa osaksi sellaista pinta.alaa, jonka kattokorkeus on vähemmän kuin 1600 mm.
Asuinpinta-ala.
Kerrospinta-ala
Rakennuspiirustukset
Rakennuspiirustukset kuvailevat rakennuksen rakentamisvaiheen ja valmistustavan yksityiskohtaisella tavalla. Rakennuspiirustukset tarvitsee toimittaa Rakennustarkastuvirastolle osoittamaan, että talo rakennetaan suomalaisten rakennusstandardien mukaan. Rakennuspiirustukset koostuvat pohjasuunnitelmasta, runkosuunnitelmasta ja kattosuunnitelmasta, sisältäen myös yksityiskohdat kiinnityksistä jne.
Pohjasuunnitelma.
Runkosuunnitelma.
Kattosuunnitelma
3D-piirustukset
Teemme Bohousella 3D-piirustuksia keskustelujen ja mahdollisten luonnosten pohjalta. Kun piirustukset ovat valmiita, voit ladata päivitetyt piirustustiedostot omalta alueeltasi MyBohouse-sovellukseen. BIMx-sovelluksen avulla voin liikkua talosi sisällä tietokoneellasi, puhelimellasii tai tabletilla ja unelmoida siitä päivästä, kun pääset muuttamaan sisään unelmiesi kotiin, ja suunnitella miten sijoitat huonekalut parhaalla mahdollisella tavalla. Tarpeen vaatiessa voimme myös tarjota yksityisen opastuksen siihen, miten voit suunnitella terassisi, parvekkeen tai pihan.
Tämän linkin kautta pääset katsomaan Bohousen luomaa 3D-mallia..
3D-kuva havainnollistaa unelmiesi kodin.
3D-kuva rakennusvaiheesta auttaa ymmärtämään,
miltä talon kantavat rakenteet näyttävät.
Muista että sinun täytyy olla hyvissä ajoin liikkeellä kun teet rakennuslupahakemusta omaa rakennusprojektiasi varten. Ota huomioon, että menettelytavat vaihtelevat kunnasta toiseen. Kunta/kaupunki on aina se taho, joka myöntää rakennusluvan. Poikkeuslupien käsittelyaika on 30 päivää, ja rakennuslupien 14 päivää. Varaa noin 1–2 kuukautta käsittelyaikaan, kunnes saat oman rakennuslupasi.
Kaipaatko apua kotisi tonttisuunnitteluun?
Tarjoamme ensimmäisen suunnittelutapaamisen ilmaiseksi, ja olet tervetullut tapaamaan meitä ilman mitään ehtoja. Tule visioidesi, ideoidesi ja piirrustustesi kanssa, tai tule vain kahville juttelemaan rakennussuunnitelmistasi vapaasti.
Varaa tapaamisaika täältä!