Voiko CLT-rakentaminen olla kustannustehokasta?

Yhä useampi talonrakentaja haluaa itselleen ympäristöystävällisen ja terveellisen kodin, jossa on helppo viihtyä. Samalla myös kiinnostus massiivipuusta rakentamista kohtaan on kasvanut. Monella on kuitenkin yhä se käsitys, että CLT-puusta rakentaminen olisi kallista. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla.

Yhteistyökumppanimme HOISKO on valmistanut CLT-elementtejä jo vuodesta 2016 lähtien ja kuvailee alan tämänhetkistä tilannetta seuraavasti:

– CLT on julkisuudessa mielletty kalliiksi tuotteeksi, mutta todellisuudessa se on kustannustehokas materiaali verrattaessa muihin rakenneratkaisuihin. HOISKO CLT:n hinta määräytyy elementin paksuuden ja lamellikerrosrakenteen mukaan. Niitä taas ohjaa elementin käyttötarkoitus kantavuus- tai palomääräystarpeineen. Hintaan vaikuttavat myös elementtiin tehtävien työstöjen määrä sekä pinnan viimeistelyhionta. HOISKOn massiivipuinen, reunaliimattu CLT-elementti on eristeetön ja parhaimmillaan pintakäsitelty seinä, lattia tai katto, jonka suuruus voi työstettynä olla 11,9 m x 3,45 m. Kun työ on tehty tehtaalla ja elementit nostetaan yksi kerrallaan paikoilleen työmaalla, säästytään ylimääräiseltä työmaa-ajalta, odotteluajalta sekä materiaalien pitkäaikaiselta suojaustarpeelta.

Bohousen toimitusjohtaja Roger Sundkvist on yhtä mieltä edellä olevien perustelujen kanssa.

– Tavallisen puutavaran ja CLT-elementtien hintaerot eivät ole nykyään enää kovinkaan suuria. Uskomme, että massiivipuu on tulevaisuuden ratkaisu, ja olemme iloisia siitä, että tämä vaihtoehto on nyt saatavilla kilpailukykyiseen hintaan ja siten myös varteenotettava vaihtoehto tavalliselle rakentajalle.

Bohouse CLT

Bohousen CLT-myyjä Thomas Byggmästar ja toimitusjohtaja Roger Sundkvist tarkastavat CLT-talon puumateriaalia Pietarsaaressa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest